Zijn kant-en-klare vleesvervangers ook voedzaam?
Voedingsprofielen van dierlijk en niet-dierlijk onder de loep genomen in uitgebreid onderzoek
Vegetarische en volledig plantaardig eiwitbronnen komen steeds vaker onder de aandacht gezien hun positieve impact op zowel menselijke als planetaire gezondheid. Toch rijzen er vragen op over de voedingswaarden en gezondheidsvoordelen van kant-en-klare vleesalternatieven. Evelien Mertens, onderzoeker en lector Voedings- en Dieetkunde aan Erasmushogeschool Brussel en zelfstandig diëtist nam het onder de loep en stelde vast dat kant-en-klare vleesvervangers gezonder zijn, maar dat sommige vervangers te weinig eiwitten of een teveel aan vetten bevatten.
Een totaal van 520 producten (zowel veggie als vegan) werden in 13 verschillende categorieën onderverdeeld op basis van naamgeving en/of eerste ingrediënt en vervolgens getoetst qua eiwitten, (verzadigde) vetten en zout.
Veel verschillen tussen de vleesvervangers
Uit de analyse bleek dat veggie en vegan gehakt en stukjes, reepjes of blokjes nutritioneel gezien het best scoorden. Burgers op basis van peulvruchten bevatten gemiddeld te weinig eiwitten en kaasburgers (of -schnitzels), noten- en zadenburgers en de veggie/vegan worsten bevatten teveel totaal vet (in vergelijking met de normwaarde van 10 gram per 100 gram).
Het verzadigd vetgehalte was bij elke categorie van kant-en-klare vleesalternatieven wel lager dan de norm van 5 gram per 100 gram, net als het zoutgehalte.
Kant-en-klare vleesalternatieven zijn gezonder
Om goed te kunnen vergelijken met vlees, werden de voedingswaarden van 625 vleesproducten opgenomen in de databank. Zowel vlees als de kant-en-klare vleesalternatieven werden verdeeld in 10 categorieën op basis van naamgeving en gelijkenis met de dierlijke tegenhanger.
De resultaten toonden aan dat veggie/vegan gehakt en veggie/vegan spek qua voedingswaarden veel beter scoren in vergelijking met hun dierlijke tegenhangers. Veggie/vegan steak scoort het minst in vergelijking met een dierlijke steak. De kant-en-klare vleesalternatieven deden over het algemeen goed qua eiwitgehalte, en scoorden vaak gunstiger qua verzadigd vetgehalte en bevatten veel meer voedingsvezels dan de dierlijke tegenhangers.
"Het onderzoek toont aan dat, ondanks de verschillen in voedingswaarden tussen de veggie en vegan opties onderling, ze op bepaalde parameters wel degelijk beter scoren dan de dierlijke alternatieven", aldus Evelien Mertens.
Fien Louwagie van ProVeg vzw, de organisatie die zich inzet voor meer plantaardige voeding: "Dit onderzoek toont aan dat kant-en-klare vleesvervangers een plaats hebben in een gezond en gevarieerd eetpatroon. Dit is ook een heel laagdrempelige manier om vaker plantaardig te eten, wat niet alleen goed voor onze gezondheid, maar ook zorgt voor minder CO-2 uitstoot en waterverbruik."
Het onderzoek werd gepubliceerd in het vakmagazine Nutrients. Wil je meer informatie over het onderzoek? Op maandag 17 juni organiseert ProVeg vzw samen met Evelien Mertens een webinar. Inschrijven kan hier.
Meer info:
- Evelien Mertens, onderzoeker Voedings- & Dieetkunde, Erasmushogeschool Brussel, evelien.mertens@ehb.be, tel. 0494/72 56 36. LinkedInpagina.
- Fien Louwagie, ProVeg vzw, fien.louwagie@proveg.org, 0498 / 64 98 32