Werkende Vlaming grijpt vaker naar snoep en wijn tijdens lockdown
1 op 4 werkende Vlamingen grijpt tijdens de lockdown vaker naar snoep en een glaasje wijn. Dat blijkt uit een studie van de Erasmushogeschool Brussel bij 1129 volwassenen. Dit is mogelijk te verklaren door de stress bij thuiswerk of de wijzigingen rond social distancing op de werkvloer.
Uit het onderzoek van de opleiding Voedings- & Dieetkunde (EhB) blijkt dat na een vergelijking tussen studerende, werkende en niet-werkende Vlamingen, de werkende Vlaming de meest ongezonde wijzigingen in eetgedrag vertoont tijdens deze lockdown. Zo stijgt het aantal hoofdmaaltijden en de portiegrootte ervan. Daarnaast werd duidelijk dat zij kiezen voor meer charcuterie, meer sauzen en meer zoet beleg zoals choco, in tegenstelling tot de studenten en de niet-werkenden waar een daling werd waargenomen.
Het is gekend dat studenten tijdens het studentenleven vaak ongezondere voedingskeuzes maken. De lockdown, mogelijk door het terugkeren naar ‘hotel mama’, brengt zeer gunstige wijzigingen mee met hun eetgedrag. Zo stijgt hun consumptie van vers fruit, verse groenten, en drinken ze meer water. Deze keuze voor gezonder eten gaat parallel met een sterke daling in alcoholconsumptie.
Niet alleen de student leeft gezonder, ook de niet-werkenden met daarin de risicogroep van 65-plussers kiezen voor gezondere voeding. Ze grijpen minder naar chips en gesuikerde dranken. Daartegenover staat wel een sterke daling in hun beweegpatroon: ze joggen en lopen beduidend minder sinds de start van de lockdown.
Afhaal- en deliverymaaltijden zijn sinds de lockdown een stuk minder populair. 44% van de Vlamingen geeft aan (noodgedwongen) meer zelf te koken. De huidige lockdown heeft een enorme impact op het consumptiegedrag, waarbij vooral de werkende bevolking meer geneigd is om er slechtere eetgewoonten op na te houden.
Perscontacten: Katrien Van Beneden, opleidingshoofd Voedings- & Dieetkunde, 0484 62 94 10, katrien.van.beneden@ehb.be // Evelien Mertens, onderzoeker Voedings- & Dieetkunde, 0494 72 56 36, evelien.mertens@ehb.be