Na wegvallen stage reflecteert Oostendse student over toerisme tijdens coronacrisis

Het zal je maar overkomen: als laatstejaarsstudent Toerisme- & Recreatiemanagement uitkijken naar een boeiende stage, en die mooie plannen mogen opbergen door een wereldwijde pandemie. Fré Vanhooren en zijn medestudenten van de Erasmushogeschool Brussel maakten snel van de nood een deugd: zij vormden een persagentschap dat de impact van corona op de toerismesector dag op dag monitort.

“We zijn niet plots studenten Journalistiek geworden. Een belangrijk deel van onze opleiding bestaat er sowieso in om actief na te denken over de toekomst van de toeristische en vrijetijdssector in een veranderende wereld – bijvoorbeeld ecologisch bewust reizen, of dichter bij huis op een kwalitatieve manier van vrije tijd genieten, onder meer langs trage wegen.”
Story image

Vanhooren en zijn medestudenten kregen dus nu de opdracht om op de voet te volgen hoe het coronavirus de luchtvaart, cultuur- en vakantiesector op de proef stelt. Zij hebben zich daarvoor verdeeld in verschillende redactieteams die samen een persagentschap vormen: TRM Bulletin. Samen volgen alle redacties zowel de regionale, nationale als internationale ontwikkelingen op de voet. Fré onderzocht onder meer het gedrag van recreanten langsheen wandel- en fietsroutes. Daarnaast nam hij verschillende woonvormen en de clash tussen de stad en het platteland in deze crisistijd onder de loep.

Van de nood een pedagogisch verantwoorde deugd maken

Niet alleen de toeristische sector, maar ook het voorbereidend onderwijs voelde dus meteen de impact van de coronacrisis. Veel stagepartners uit het werkveld zitten plots in crisismanagement verwikkeld, en hebben geen tijd of ruimte meer om stagiairs te begeleiden. Fré keek enorm uit naar de stage bij Trage Wegen vzw in Gent, die de kroon op het werk moest worden na drie jaar intensieve studies:

“Stages zijn erg belangrijk in onze opleiding, zeker in het laatste jaar. Je legt er contacten, kan een cv opbouwen, vaak ook een praktijkervaring opdoen. En zo’n stage is ook een voorwaarde om te kunnen afstuderen, er staan heel wat studiepunten op het spel.”

Fré is vastberaden er het beste van te maken én wil zijn eigen streek in het project betrekken.

“Het is ergens wel fascinerend om zien hoe snel een wereldwijde crisis ook nieuwe opportuniteiten schept: mensen hebben opnieuw aandacht voor de eigen omgeving, willen die herontdekken en hun vrije tijd ondanks de beperkingen zo kwalitatief mogelijk invullen. Dat geldt ook hier bij ons aan de kust, waar het toerisme plots helemaal is stilgevallen. Het is dus een ideaal onderwerp voor mijn alternatieve stage."

Staycation: Oostende voor de Oostendenaar

Story image

De badstad heeft veel troeven: zo trekt Oostende sinds jaar en dag beroemdheden aan en is het de stad met het grootste aantal streekproducten.

"Misschien is het net die authenticiteit die het hier zo aantrekkelijk maakt? Geen idee, maar we moeten wel opletten voor gentrificatie. De socio-economische opwaardering van bepaalde wijken zorgt er voor dat de oorspronkelijke bewoners er gaandeweg wegtrekken. Wat natuurlijk niet wil zeggen dat nieuwe inwoners niet welkom zijn hé!"

Oostende is ook de meest dichtbevolkte gemeente van de provincie, wat in tijden van ‘blijf-in-uw-kot’ niet altijd even evident is. Gelukkig is er ‘Het Groene Lint’ rond de stad, dat sinds de eeuwwisseling werd getransformeerd tot dé uitvalsbasis voor zachte recreatie (wandelen, fietsen en natuurbeleving). De focus bij de toeristische dienst ligt logischerwijs op de ‘Meesters van de zee’ zoals Ensor en Spilliaert en de strandbeleving.

"In deze speciale tijden komen de troeven van onze stad echter ook boven water. Geografisch gezien behoren we tot de kust, maar het landschap wijst op een echte poldergemeente. Ik doe bij deze dan ook graag een warme oproep naar de beleidsmakers om te reflecteren over de toekomst van Oostende na dit virus, ook op toeristisch en recreatief vlak.“

Wie graag enkele tips verkrijgt over vrije tijd in Oostende, mag me steeds contacteren: fre.vanhooren@student.ehb.be.

 

Over Erasmushogeschool Brussel

EhB haalt het beste uit ruim 6500 studenten. De hogeschool biedt om en bij de veertig master- en professionele bachelor-, graduaats-, postgraduaats-, kunst- en voortgezette opleidingen aan, verspreid over twee departementen en twee Schools of Arts, RITCS en Koninklijk Conservatorium Brussel. Sinds 2019 biedt EhB ook graduaatsopleidingen aan in Diest en Leuven.  

EhB staat voor kwaliteitsvol professioneel en artistiek hoger onderwijs met sterke programma‚Äôs in synergie met onderzoek, kunstontwikkeling en maatschappelijke dienstverlening. De verbinding tussen onderwijs, onderzoek en dienstverlening versterkt onze relatie met Brussel en daarbuiten. 

Erasmushogeschool Brussel
Nijverheidskaai 170,
1070 Anderlecht