Skip to Content
Opleiding Forensisch Onderzoek na 10 jaar nog steeds immens populair

Opleiding Forensisch Onderzoek na 10 jaar nog steeds immens populair

Tien jaar geleden startte de Erasmushogeschool Brussel als eerste hogeschool in Vlaanderen met het postgraduaat Forensisch Onderzoek. Na een decennium is de opleiding nog steeds immens populair. Voor volgend academiejaar (2022-2023) staan er reeds 190 personen op de wachtlijst.

EhB richtte tien jaar geleden de opleiding in om zo het hoofd te bieden aan het nijpende tekort experts bij o.a. parketten en de politie. Er was toen nog geen sprake van STEM en wetenschappen was helemaal niet zo populair. Series als CSI, Witse en Dr G. spraken wel tot de verbeelding. Heel wat technieken die je zag op TV kwamen aan bod bij de bacheloropleiding Biomedische Laboratoriumtechnologie. DNA analyses, de bepaling van alcohol- of geneesmiddelenconcentraties in het bloed enz. Na enkele contacten met het Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie (NICC) lanceerde EhB een keuzevak Forensisch Onderzoek. Dit keuzevak maakte al snel ruimte voor een volwaardige vervolgopleiding. "We trokken van bij de start een heel divers publiek aan. Magistraten, criminologen, laboranten maar ook heel wat politiemensen", vertelt Els Plas, opleidingshoofd van het postgraduaat.

Steve Delporte, lesgever in de opleiding en diensthoofd van de Technische Wetenschappelijke Politie (TWP) Oost-Vlaanderen, is erg tevreden over de opleiding: “Er is bij de politie nood aan extra opleiding binnen het forensische domein. Het is ook een wereld waarin snel nieuwe technieken gebruikt worden. Vorig jaar zijn we bijvoorbeeld gestart met het maken van 3D-scans van een plaats waar een misdaad gebeurde. Zo kunnen we op elke moment de crimescene opnieuw binnen stappen.”

Volgens Delporte kan het belang van de TWP niet onderschat worden: “De meeste magistraten hebben weinig kennis van wetenschap. Daarom moeten ze kunnen rekenen op deskundigen. Wij zijn als het ware de ogen van de magistraten op het terrein. Fysiek bewijs is veel belangrijker dan getuigenissen of zelfs bekentenissen.”

Gert De Boeck operationeel directeur van het NICC ziet een grote toekomst voor forensisch onderzoek: “Door de vele innovaties die er staan aan te komen, zal het belang van ons vakgebied enkel toenemen. Ik heb het dan bijvoorbeeld over Rapid DNA, waarbij een toestel na 90 minuten DNA kan ontleden. Dit toestel is ook mobiel en geautomatiseerd zodat je geen wetenschapper moet zijn om er mee aan de slag te gaan. We kunnen dus op een crimescene bijna live DNA gaan analyseren. Of denken we aan hyperspectraalcamera’s, dat zijn camera’s die schotresten kunnen detecteren. Of hyperspectrale beeldvorming waar we zonder gebruik van chemicaliën bloedsporen of eiwitsporen kunnen detecteren en dateren. Dat laatste is cruciaal, want een bloedspoor van drie dagen oud is natuurlijk nuttig wanneer een misdaad vorige week gebeurde, een bloedspoor van 50 dagen oud niet. De technische wetenschappelijk kennis is hier erg belangrijk.”


Perscontact:

Els Plas, opleidingshoofd postgraduaat Forensisch Onderzoek: 0475 37 37 67

Steve Delporte, diensthoofd van de Technische Wetenschappelijke Politie Oost-Vlaanderen: ​ 0495 54 24 40

 

Over Erasmushogeschool Brussel

De Erasmushogeschool Brussel biedt kwaliteitsvol onderwijs aan zo’n 7000 studenten in een 45-tal graduaats-, bachelor- en masteropleidingen. Geheel volgens onze humanistische missie streven we naar individuele ontplooiing voor iedereen, in vrijheid en wederzijds respect. Als pluralistische instelling zetten we sterk in op het omarmen van diversiteit, het zichzelf permanent in vraag stellen en nieuwe inzichten verwerven. 

We zijn verankerd in Brussel en streven naar voortdurende samenwerking met de lokale, nationale en internationale partners. Onderzoek, kunstontwikkeling, dienstverlening en uitwisseling tussen de opleidingen versterken ons onderwijs en verrijken het perspectief.

EhB in een notendop • 2 departementen en 2 Schools of Arts: RITCS en Koninklijk Conservatorium Brussel • 20 professionele bacheloropleidingen • 14 graduaten • 11 academische bachelor- , master- en educatieve opleidingen in de kunsten • Ruim 40 postgraduaten en bij- en nascholingen • 7000 studenten gespreid over 10 campussen.

Erasmushogeschool Brussel
Nijverheidskaai 170,
1070 Anderlecht