Nieuwe opleiding voor knelpuntberoep Podiumtechnicus in Brussel en Antwerpen

Nieuwe opleiding voor knelpuntberoep Podiumtechnicus in Brussel en Antwerpen

Erasmushogeschool Brussel (EhB) en AP Hogeschool Antwerpen bundelen hun krachten om een antwoord te bieden op het knelpuntberoep Podiumtechnicus. Het beroep staat immers voor het eerst in de knelpuntberoepenlijst die de VDAB recent publiceerde. In 2023-2024 starten zij daarom met een gezamenlijke graduaatsopleiding Podium- & Eventtechnieken.

Gezien de grote vraag van de podium- en eventsector starten RITCS (EhB) en het Koninklijk Conservatorium Antwerpen (AP Hogeschool) vanaf academiejaar 2023-2024 de nieuwe graduaatsopleiding Podium- & Eventtechnieken, met 4 verschillende afstudeerrichtingen in licht, geluid, beeld & projectie en podiummechanica. Studenten zullen in Brussel en Antwerpen lessen volgen en stages lopen.

Opleidingshoofd Geert Custers: “De podium- en evenementensector is op zoek naar uitgebreide technische profielen die zelfstandig technische installaties op een veilige en bedrijfszekere manier kunnen verwezenlijken. Specifiek zullen er licht-, geluids-, en videotechnici en riggers worden opgeleid, via een combinatie van onderwijs en werkplekleren. Zowel in de hogeschool als op de stageplaatsen ligt de nadruk op de praktijk.”

Om mee te kunnen met de constant evoluerende technische mogelijkheden in deze industrie, wordt nauw samengewerkt met de spelers in deze markt: theaters, verhuurbedrijven, technische producenten, en leveranciers van eventtechnisch materieel.

Custers: “Met deze graduaatsopleiding zullen beide hogescholen het tekort invullen. De afgestudeerden krijgen bijgevolg een brede waaier aan mogelijkheden. Zowel de theatergezelschappen, culturele centra als de commerciële verhuur en productiebedrijven snakken naar deze technisch opgeleide profielen die de dromen van ontwerpers kunnen vertalen en realiseren in technische realiteit.”

Geïnteresseerden hebben geen vooropleiding nodig. Een diepgewortelde interesse in de technische kant van evenement en theaterproducties volstaat om aan deze opleiding te beginnen. Studenten met een vooropleiding zullen echter niet op hun honger blijven zitten. Daar waar de opleidingen van middelbare scholen vaak zeer breed gaan, zullen wij vooral specialiseren in 1 van de 4 afstudeerrichtingen.

Story image

 


Praktisch

  • Start opleiding: september 2023
  • Duur opleiding: 2 jaar waarvan 1/3 werkplekleren
  • Locatie: Brussel en Antwerpen

Meer info

Over Erasmushogeschool Brussel

De Erasmushogeschool Brussel biedt kwaliteitsvol onderwijs aan zo’n 7000 studenten in een 45-tal graduaats-, bachelor- en masteropleidingen. Geheel volgens onze humanistische missie streven we naar individuele ontplooiing voor iedereen, in vrijheid en wederzijds respect. Als pluralistische instelling zetten we sterk in op het omarmen van diversiteit, het zichzelf permanent in vraag stellen en nieuwe inzichten verwerven. 

We zijn verankerd in Brussel en streven naar voortdurende samenwerking met de lokale, nationale en internationale partners. Onderzoek, kunstontwikkeling, dienstverlening en uitwisseling tussen de opleidingen versterken ons onderwijs en verrijken het perspectief.

EhB in een notendop • 2 departementen en 2 Schools of Arts: RITCS en Koninklijk Conservatorium Brussel • 20 professionele bacheloropleidingen • 14 graduaten • 11 academische bachelor- , master- en educatieve opleidingen in de kunsten • Ruim 40 postgraduaten en bij- en nascholingen • 7000 studenten gespreid over 10 campussen.

Erasmushogeschool Brussel
Nijverheidskaai 170,
1070 Anderlecht