Skip to Content
Mijn Tuinlab: het grootste tuinonderzoek in Vlaanderen

Mijn Tuinlab: het grootste tuinonderzoek in Vlaanderen

Kenniscentrum tuin+ geeft tips op maat in 'Mijn Tuinlab'

Jouw tuin neemt samen met alle anderen 9% van Vlaanderen in. Een enorm gebied, met heel wat potentieel voor de natuur en de wetenschap. Daarom lanceren Natuurpunt, Kenniscentrum tuin+ van de Erasmushogeschool Brussel en KU Leuven samen het online platform Mijn Tuinlab. Met Mijn Tuinlab ga je op onderzoek in je eigen tuin. Bereken eenvoudig je tuinscore en ontvang tips en projecten op maat om van je tuin een gezonde plek te maken. Zo help je de wetenschap en kom je te weten wat jouw tuin kan doen voor jou en je omgeving.

“We willen graag dat er zoveel mogelijk mensen meedoen aan Mijn Tuinlab want de oppervlakte aan tuinen in Vlaanderen is veel groter dan de oppervlakte aan beschermd natuurgebied”, zegt Paul Verschueren van Kenniscentrum tuin+ (Erasmushogeschool Brussel).

“9% van het Vlaamse grondgebied bestaat uit privé-tuinen, terwijl bossen 11% innemen en natuurgebieden 3%. Er ligt dus een enorm potentieel in onze achtertuinen. Mensen voelen zich vaak machteloos als het gaat over klimaatverandering en biodiversiteit, maar als je een tuin hebt, kan je al het verschil maken.”

“Je hoeft zeker geen grote werken te doen of je tuin te laten ‘verwilderen’”, zegt Wouter Vanreusel van Natuurpunt.

“Een tuin kan ook strak zijn en tegelijkertijd dienstbaar voor de natuur. Met enkele kleine ingrepen kan je al een grote impact hebben: kies bijvoorbeeld voor een waterdoorlatende verharding zodat het hemelwater in de grond kan dringen. Dat is goed voor het grondwaterpeil en tegen wateroverlast, en een vochtige bodem geeft ook verkoeling in hete zomers.”

Bereken je tuinscore

Op www.mijntuinlab.be kan je in enkele eenvoudige stappen je tuinscore berekenen. Zo ontdek je hoe goed jouw tuin scoort op zeven verschillende natuurvoordelen zoals bijvoorbeeld bestuiving, biodiversiteit, waterbuffering en temperatuurregulatie. “Ik vind Mijn Tuinlab een geweldig goed idee. Het voldoet aan een nood waar ik zelf mee zat”, vertelt radio- en televisiepresentator Sven Speybrouck.

“Ik heb bijvoorbeeld lang gedacht dat er geen vlinders meer in mijn tuin zaten door alle pesticiden en zo. Tot ik ontdekte dat ik gewoon de verkeerde planten in mijn tuin heb staan. Mijn tuinscore was dan ook bedenkelijk laag.”

Op basis van je persoonlijke tuinscore en tuinprofiel ontvang je tips op maat om je tuin nog beter in te richten. ‘Hoe kies je geschikte planten voor pot of bak’, kan de balkontuinierder helpen om meer biodiversiteit aan te trekken. Informatie over groendaken op carport of tuinhuis daagt de doorwinterde tuinier uit om een nog betere tuinscore te halen. Als je je aanpassingen registreert, wordt je tuinscore automatisch herberekend.

Ook scholen, verenigingen of buurtnetwerken kunnen deelnemen aan Mijn Tuinlab. Speciaal voor hen ontwikkelde KU Leuven enkele educatieve STEM-pakketten. “Je kan dan een interdisciplinair en laagdrempelig onderzoek doen naar natuurvoordelen in een gemeenschappelijke (school)tuin of in meerdere individuele tuinen, en vervolgens samen nadenken over ingrepen die mogelijk en nodig zijn om je tuin klimaatproof te maken of een hogere tuinscore te geven”, aldus An Steegen van KU Leuven.

Meer informatie: www.mijntuinlab.be. Perscontacten: Paul Verschueren - Kenniscentrum tuin+ - 0485-35 34 25 // An Steegen - KU Leuven - 0494-18 73 94 // Wouter Vanreusel - Natuurpunt - 0476-60 92 42

Story image

 

Over Erasmushogeschool Brussel

De Erasmushogeschool Brussel biedt kwaliteitsvol onderwijs aan zo’n 7000 studenten in een 45-tal graduaats-, bachelor- en masteropleidingen. Geheel volgens onze humanistische missie streven we naar individuele ontplooiing voor iedereen, in vrijheid en wederzijds respect. Als pluralistische instelling zetten we sterk in op het omarmen van diversiteit, het zichzelf permanent in vraag stellen en nieuwe inzichten verwerven. 

We zijn verankerd in Brussel en streven naar voortdurende samenwerking met de lokale, nationale en internationale partners. Onderzoek, kunstontwikkeling, dienstverlening en uitwisseling tussen de opleidingen versterken ons onderwijs en verrijken het perspectief.

EhB in een notendop • 2 departementen en 2 Schools of Arts: RITCS en Koninklijk Conservatorium Brussel • 20 professionele bacheloropleidingen • 14 graduaten • 11 academische bachelor- , master- en educatieve opleidingen in de kunsten • Ruim 40 postgraduaten en bij- en nascholingen • 7000 studenten gespreid over 10 campussen.

Erasmushogeschool Brussel
Nijverheidskaai 170,
1070 Anderlecht