Lichtgevende bomen tellen fietsers tijdens lichtfestival Brussel dankzij studenten Multimedia

Lichtgevende bomen tellen fietsers tijdens lichtfestival Brussel dankzij studenten Multimedia

Foto: Bruxelles Mobilité

Tijdens het Bright Festival ​ (16-18/2/2023) worden fietsers geteld door 12 lichtgevende bomen in het Josaphatpark. ​ De installatie "Wheels of Light" is een bijzonder project ontwikkeld door studenten en docenten van de Erasmushogeschool Brussel in samenwerking met Brussel Mobiliteit.

Het project is ontstaan uit een concept en prototype dat de studenten Multimedia & Creatieve Technologie hebben bedacht en vervolgens door docenten Jan Everaert en Joni De Borger werd uitgewerkt. Het doel van "Wheels of Light" is om op een visuele en auditieve manier de ontwikkeling van het fietsgebruik in Brussel te laten zien.

Lichtgevende jaarringen

De installatie bestaat uit 12 gloednieuwe bomen in het Josaphatpark die verbonden zijn met 12 fietstelpalen in Brussel. Elke boom vertegenwoordigt een fietstelpaal en toont het aantal fietsers van de afgelopen jaren met behulp van jaarringen. De grootte van de cirkels varieert en toont het aantal fietsers per seizoen. De grootste ring is die van de telpaal op de Koolmijnkaai, die in 2022 meer dan 1.600.000 fietsers heeft geregistreerd.

​Bovenop de bomen bevindt zich een vijfde ring die oplicht wanneer een fietser voorbij een fietstelpaal rijdt. Op deze ring bewegen dots die de hoeveelheid fietsers weergeven. Dit zorgt voor een indrukwekkend visueel spektakel. Daarnaast wordt de installatie auditief versterkt door een soundscape die weergeeft hoe anders de stad klinkt als er meer fietsers aanwezig zijn. Het geluid en de kleuren van de installatie geven aan in welk seizoen we ons bevinden.

​De installatie laat zien hoe Brussel steeds meer een fietsstad wordt en hoe het fietsgebruik bijdraagt aan een schonere, gezondere en duurzamere stad.

​De studenten en docenten van de Erasmushogeschool Brussel zijn trots op het resultaat en hopen dat "Wheels of Light" niet alleen de bezoekers van het Bright Festival zal inspireren, maar ook de bewoners van Brussel zal aanmoedigen om vaker de fiets te pakken. Het project laat zien hoe datavisualisatie en interactieve kunst kunnen bijdragen aan bewustwording van maatschappelijke vraagstukken.

 

Jan Everaert en Joni De Borger, CTRL-ALT en docenten EhB
Jan Everaert en Joni De Borger, CTRL-ALT en docenten EhB

Meer info

Jurgen Dedeckere Opleidingshoofd Mutimedia & Creatieve Technologie, Erasmushogeschool Brussel

 


Over Erasmushogeschool Brussel

De Erasmushogeschool Brussel - dé pluralistische hoger onderwijsinstelling van Brussel – biedt aantrekkelijk en kwaliteitsvol hoger onderwijs aan, gericht op de professionele en artistieke praktijk, in synergie met onderzoek, kunstontwikkeling en dienstverlening ten bate van de maatschappij. We willen dat de studenten bij ons vertrekken als humanistische, geëngageerde en kritische wereldburgers, die hun vak onder de knie hebben en respectvol omgaan met mens en maatschappij.

EhB in een notendop • 2 departementen en 2 Schools of Arts: RITCS en Koninklijk Conservatorium Brussel • 20 professionele bacheloropleidingen • 14 graduaten • 11 academische bachelor-, master- en educatieve opleidingen  in de kunsten • Ruim 40 postgraduaten en bij- en nascholingen • 7000 studenten gespreid over 10 campussen.

Erasmushogeschool Brussel
Nijverheidskaai 170,
1070 Anderlecht