In vraag stellen van routines bij reanimatie van pasgeborenen beloond met Bachelorprijs

In vraag stellen van routines bij reanimatie van pasgeborenen beloond met Bachelorprijs

Bachelorprijs 2023 naar studente Vroedkunde van de Erasmushogeschool Brussel

Sarah Vanden Bremt, alumna uit de opleiding Vroedkunde van de Erasmushogeschool Brussel, heeft op 19 december de Bachelorprijs 2023 gewonnen. ​ De Bachelorprijs, een deelprijs van Vlaamse Scriptieprijs, bekroont elk jaar een professionele bachelorproef die getuigt van een innovatief karakter en duidelijke inzetbaarheid in de praktijk. Bij deze editie waren er maar liefst 102 inzendingen.

Vanden Bremts bachelorproef over de effecten van een intacte navelstreng tijdens de reanimatie van pasgeboren baby’s maakte indruk op de professionele jury. Vanden Bremt wist met haar onderzoek zowel een jury van hogeschoolmedewerkers als een jury van journalisten te overtuigen.

“Ze schreef een helder, transparante scriptie over een interessante problematiek”, stelt de jury. “Het onderwerp stemt zeker tot nadenken. Er zijn veel ingrepen, zoals de ‘knip’, waar we niet langer over stilstaan omdat het een gewoonte geworden is. Het loont om zich af en toe die vraag te stellen en op onderzoek te trekken."

Vanden Bremt onderzocht, d.m.v. een literatuurstudie van 10 recente studies, de korte- en langetermijneffecten op pasgeboren baby's van het intact laten van de navelstreng tijdens een stabilisatie of reanimatie. En wat blijkt? Eigenlijk hadden ze het vóór 1950 bij het rechte eind door de navelstreng pas af te klemmen wanneer er geen hartslag meer in te voelen was.

Foto: scriptieprijs.be

Meer info

Sarah Vanden Bremt, 0486 52 43 62, saravandenbremt@gmail.com

Florence D'haenens, Researchgroup Brussels Expertise Centre for Healthcare Innovation (BruCHI), begeleider van de bachelorproef, 0486 82 79 96, florence.dhaenens@ehb.be

Webpagina van de Scriptiedatabank

 

 

 

Over Erasmushogeschool Brussel

De Erasmushogeschool Brussel biedt kwaliteitsvol onderwijs aan zo’n 7000 studenten in een 45-tal graduaats-, bachelor- en masteropleidingen. Geheel volgens onze humanistische missie streven we naar individuele ontplooiing voor iedereen, in vrijheid en wederzijds respect. Als pluralistische instelling zetten we sterk in op het omarmen van diversiteit, het zichzelf permanent in vraag stellen en nieuwe inzichten verwerven. 

We zijn verankerd in Brussel en streven naar voortdurende samenwerking met de lokale, nationale en internationale partners. Onderzoek, kunstontwikkeling, dienstverlening en uitwisseling tussen de opleidingen versterken ons onderwijs en verrijken het perspectief.

EhB in een notendop • 2 departementen en 2 Schools of Arts: RITCS en Koninklijk Conservatorium Brussel • 20 professionele bacheloropleidingen • 14 graduaten • 11 academische bachelor- , master- en educatieve opleidingen in de kunsten • Ruim 40 postgraduaten en bij- en nascholingen • 7000 studenten gespreid over 10 campussen.

Erasmushogeschool Brussel
Nijverheidskaai 170,
1070 Anderlecht