Diëtist-studenten leren wat zuurstofverbruik vertelt over de patiënt

Tijdens de COVID-pandemie werd op de intensieve zorgen in onze ziekenhuizen de ‘indirecte calorimeter’ gebruikt om het exacte energieverbruik van patiënten te meten. Zo kan onder- of overvoeding van de beademde patiënt voorkomen worden. De opleiding Voedings- & Dieetkunde van de Erasmushogeschool Brussel is de eerste opleiding in België die nu zo’n toestel heeft aangekocht om haar studenten vertrouwd te maken met deze techniek.

De Q-NRG (van het bedrijf COSMED) vertegenwoordigt de nieuwste generatie van de indirecte calorimeter. Het toestel maakt het mogelijk om op basis van de ingeademde hoeveelheid zuurstof en uitgeademde hoeveelheid koolstofdioxide de individuele energiebehoefte van een persoon te bepalen. Het toestel kan worden ingezet voor zowel beademde als niet-beademde patiënten. De hogeschool investeert €25.000 investeert in het toestel.

De opleiding Voedings- & Dieetkunde wil de diëtist van de toekomst opleiden om de nutritionele zorgvraag van patiënten te optimaliseren. Kennis van dit nieuwe toestel is hierbij een grote meerwaarde. ​ 

We zijn fier de eerste opleiding in België te zijn die deze indirecte calorimeter heeft aangekocht. Onze studenten zullen vanaf dit academiejaar in het eerste bachelorjaar kennis maken met de theorie én met het gebruik in de praktijk. Ze moeten in staat zijn om zelfstandig een meting uit te voeren bij een gezonde of zieke persoon. Zo kunnen ze een ​ diëtistisch advies formuleren en indien nodig de calorie-inname verhogen of beperken. Door onze studenten tijdens hun opleiding kennis te laten maken met de indirecte calorimeter, bereiden wij hen voor op deze innovatieve ontwikkeling binnen hun toekomstige job. (Katrien Van Beneden, opleidingshoofd)

Tijdens de infodag die de hogeschool organiseert op zaterdag 12 september, zullen er voor het eerst demonstraties gegeven worden met dit toestel. Ook worden in het najaar navormingssessies georganiseerd samen met ‘top’dokter prof. dr. Elisabeth Dewaele, diensthoofd Intensieve Zorg in het UZBrussel, zodat diëtisten uit het werkveld de kans krijgen om met dit toestel aan de slag te gaan.

Voor meer info, contacteer: ​ Jan Baudonck, lector, toegepaste dieetleer en casuïstiek: 0493 59 41 89 of Katrien Van Beneden, opleidingshoofd: 0484 629 410.

 

Delen

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Erasmushogeschool Brussel

De Erasmushogeschool Brussel biedt kwaliteitsvol onderwijs aan zo’n 7500 studenten in een 45-tal graduaats-, bachelor- en masteropleidingen. EhB leidt studenten op in een open en grootstedelijke context. We zijn humanistisch, pluralistisch, Nederlandstalig en Brussels. We bieden kwaliteitsvol en toekomstgericht professioneel én artistiek hoger onderwijs, in en door voortdurende synergie met onderzoek, kunstontwikkeling en dienstverlening.

Met onze wetenschappelijke en artistieke methodes durven we onszelf en de maatschappij in vraag te stellen. We spreken de talenten aan in elke persoon. Onze inclusieve aanpak maakt iedereen bewust van de eigen stem en impact. Want geëngageerde wereldburgers zijn de beste bouwstenen voor een duurzame samenleving.

EhB in een notendop • 4 EhB Schools • Business & Management, Design & Technology, Education & Social Sciences, Health & Environment • 2 EhB Schools of Arts • RITCS, Koninklijk Conservatorium Brussel • 21 professionele bacheloropleidingen • 11 graduaten • 11 academische bachelor-, master- en educatieve opleidingen in de kunsten • Ruim 40 postgraduaten en bij- en nascholingen • 7500 studenten gespreid over campussen in Brussel en Leuven.

Neem contact op met

Nijverheidskaai 170, 1070 Anderlecht

+32 2 523 37 37

info@ehb.be

www.ehb.be