Skip to Content
Brussel 2030: gezien door studenten Toerisme- & Recreatiemanagement

Brussel 2030: gezien door studenten Toerisme- & Recreatiemanagement

Persuitnodiging dinsdag 1 maart 2022

Met Brussel 2030 wil het Brussels Gewest zich kandidaat stellen als culturele hoofdstad van Europa in 2030. Studenten Toerisme- & Recreatiemanagement van de Erasmushogeschool Brussel bogen zich over dit thema in het teken van hun bachelorproeven. Op dinsdag 1 maart 2022 nodigen Erasmushogeschool Brussel en BNA-BBOT de pers uit in de CENTRALE for contemporary art voor een publiek slotevent om deze opdracht in stijl af te sluiten.

Brussel 2030: een verfrissende kijk op toekomsten voor de stad.

Hadja Lahbib en Jan Goossens, de opdrachthouders voor Brussel 2030, hebben de expliciete ambitie om toekomstbeelden van jongeren in hun stadsproject te betrekken. Om die reden is de connectie tussen het bredere project en het Brussels onderwijs een belangrijke factor. 

Erasmushogeschool Brussel sprong meteen op de kar en is daarmee de eerste school die een project opzette rond Brussel 2030. Goossens was van bij het begin erg betrokken bij het project. Hij tekende de contouren voor de bachelorproeven en kwam een gastles geven op de campus. Ook stadsprofessor Eric Corijn (VUB) was actief betrokken. Daarna was het aan de studenten Toerisme- & Recreatiemanagement.

Op het programma

  • Luisteren naar de audiocompilaties met toekomstverbeeldingen opgenomen door de studenten van EhB en BNA-BBOT
  • Voorstelling productontwerpen voor de hoofdstad door de studenten
  • Kick-off vernieuwde opleiding Toerisme- & Recreatiemanagement

Aan de hand van een dynamisch onderzoeksproces gingen de studenten op zoek naar innovatieve, duurzame en toekomstgerichte concepten voor toerisme en vrije tijd in het Brussel van 2030. Zo creëerden ze audiocompilaties: tijdens het proces interviewden ze mensen in de Brusselse straten over hun verbeelding voor de toekomst van de wijken. ​ Ze kregen hierbij deskundige begeleiding van BNA-BBOT, een Brusselse vzw die immaterieel erfgoed vastlegt op audio.  Ook gingen ze samen met Jan Goossens op urban field trip naar Marseille.

Daarenboven kwamen uiteenlopende productontwerpen uit de bus die zullen voorgesteld worden. Van concerten op het Brusselse Kanaal over een pop-up museum van Kanal-Centre Pompidou tot ‘Femme ton Bar’, een MeToo-app voor het Brusselse nachtleven.


Erasmushogeschool Brussel, BNA-BBOT en CENTRALE for contemporary art nodigen de pers uit om gekatapulteerd te worden naar het Brussel van 2030.  

Er is mogelijkheid tot interviews.

Praktisch:

  • Locatie: CENTRALE for contemporary art, Sint-Katelijneplein 44, 1000 Brussels, ingang via de Melsensstraat.
  • 16u00: ontvangst in de CENTRALE, ​ Salle de la Jeunesse.
  • 16u15:
    • 'Breder kader Brussel 2030' door Prof. dr. Eric Corijn
    • Voorstelling afstudeerprojecten door studenten EhB en audiocompilatie toekomstverbeeldingen voor de stad door BNA-BBOT.
  • 17u15: Kick-off vernieuwde opleiding Toerisme- & Recreatiemanagement.
  • 17u30: ​ drankje in de foyer op de nieuwe campus Kanal (Slotstraat 28, 1000 Bussel).

Graag uw komst aanmelden met een mailtje naar [email protected]

Contact:

Eva De Smedt, Docent Toerisme- & Recreatiemanagement en toekomstonderzoeker bij Open Time|Applied Futures Research|Applied Futures Research

[email protected], tel. 0479 84 43 66

 

Over Erasmushogeschool Brussel

De Erasmushogeschool Brussel biedt kwaliteitsvol onderwijs aan zo’n 7000 studenten in een 45-tal graduaats-, bachelor- en masteropleidingen. Geheel volgens onze humanistische missie streven we naar individuele ontplooiing voor iedereen, in vrijheid en wederzijds respect. Als pluralistische instelling zetten we sterk in op het omarmen van diversiteit, het zichzelf permanent in vraag stellen en nieuwe inzichten verwerven. 

We zijn verankerd in Brussel en streven naar voortdurende samenwerking met de lokale, nationale en internationale partners. Onderzoek, kunstontwikkeling, dienstverlening en uitwisseling tussen de opleidingen versterken ons onderwijs en verrijken het perspectief.

EhB in een notendop • 2 departementen en 2 Schools of Arts: RITCS en Koninklijk Conservatorium Brussel • 20 professionele bacheloropleidingen • 14 graduaten • 11 academische bachelor- , master- en educatieve opleidingen in de kunsten • Ruim 40 postgraduaten en bij- en nascholingen • 7000 studenten gespreid over 10 campussen.

Erasmushogeschool Brussel
Nijverheidskaai 170,
1070 Anderlecht