Bootcamp als drilloefening voor zij-instromers lager onderwijs

Bootcamp als drilloefening voor zij-instromers lager onderwijs

Vanaf dit academiejaar pakt Erasmushogeschool Brussel uit met een nieuw verkort traject voor zij-instromers in het lager onderwijs. ​ Vorige week ging de opleiding van start met een bootcamp voor de startende zij-instromers. ​ Niet minder dan 22 deelnemers gingen al tijdens de vakantie aan de slag.

De bootcamp vond plaats op de hogeschool en in de GO! basisschool De Kleurdoos in Brussel. De deelnemers kwamen meteen letterlijk voor de klas te staan. In het totaal waren er 22 inschrijvingen voor de Bootcamp. “We mikken in het eerste jaar van de nieuwe verkorte opleiding op 25 deelnemers. Om nu al 22 deelnemers te hebben, terwijl de inschrijvingsperiode nog volop lopende is, betekent dat het nieuwe verkorte traject een succes is,” aldus Sofie Van Ackeleyen, coördinator binnen EhB.

Centraal staat de intensieve samenwerking met GO! Scholengroepen UN!K, Brussel en SCOOP. De samenwerking mikt op zij-instromers die al aan de slag zijn op een basisschool en ondertussen hun lerarendiploma willen behalen. Het idee voor de bootcamp kwam van de scholengroepen zelf. ​ Er is immers een groeiende vraag naar een intensieve begeleiding voor zij-instromers die op 1 september beginnen als leerkracht in het basisonderwijs.

Ze kregen er didactische principes, strategieën en praktische tips voor klasmanagement en gingen aan de slag met het ontwerpen van hun eerste lessen. De bootcamp kent een tweevoudig doel. “Enerzijds reiken we tijdens de bootcamp samen met onze partners een basis aan kennis en zelfvertrouwen aan om met goesting van start te kunnen gaan, anderzijds hebben de zij-instromers die hebben deelgenomen ook meteen een vrijstelling op zak in het kader van hun lerarenopleiding,” zegt Van Ackeleyen.

Heidi Humblet, directeur Academy GO! scholengroep Brussel - SCOOP - UN!K benadrukt: "We geloven dat efficiënt lesgeven voortkomt uit het vermogen om theorie om te zetten in tastbare leerervaringen. Onze bootcamp legt de basis voor dit vermogen door startende zij-instromers reeds voor 1 september te laten kennismaken met praktijkcases en het aanleren van praktische en direct toepasbare didactische principes. Zo kunnen ​ startende leerkrachten meteen zelfverzekerd en effectief aan de slag. Want de nood is hoog!” 

Een positief antwoord op het lerarentekort

Met deze nieuwe opleiding biedt EhB in samenwerking met de GO! Scholengroepen een positief antwoord op het lerarentekort. De hoekstenen van deze opleiding zijn de theoretische kennis en praktische vaardigheden, vanuit de hogeschool, en de knowhow en begeleiding die via de scholen in het werkveld zelf wordt meegegeven,” aldus Sofie Van Ackeleyen. “Op deze manier rusten we de zij-instromer uit met de nodige bagage om een succesvolle en verrijkende carrière uit te bouwen als leerkracht."

Meer info

Dorien Brouwer, 0476 755 117, persdienst.

Voor meer informatie omtrent de opleiding Verkorte educatieve bachelor Lager Onderwijs, kunnen geïnteresseerden ​ terecht op de infodagen van de Erasmushogeschool Brussel op 2 en 9 september 2023 en de infobeurs voor zij-instromers van de VGC op 13 september 2023.

 

 

 

Over Erasmushogeschool Brussel

De Erasmushogeschool Brussel - dé pluralistische hoger onderwijsinstelling van Brussel – biedt aantrekkelijk en kwaliteitsvol hoger onderwijs aan, gericht op de professionele en artistieke praktijk, in synergie met onderzoek, kunstontwikkeling en dienstverlening ten bate van de maatschappij. We willen dat de studenten bij ons vertrekken als humanistische, geëngageerde en kritische wereldburgers, die hun vak onder de knie hebben en respectvol omgaan met mens en maatschappij.

EhB in een notendop • 4 departementen en 2 Schools of Arts • 20 professionele bacheloropleidingen • 4 academische bachelor- en masteropleidingen in de kunsten • Ruim 40 postgraduaten en bij- en nascholingen • 6000 studenten in de basisopleidingen gespreid over 7 campussen.

Erasmushogeschool Brussel
Nijverheidskaai 170,
1070 Anderlecht