Een dynamische hub voor onderwijs en inclusieve maatschappelijke projecten: 5 jaar campus Kanal van de Erasmushogeschool Brussel

Brussel, 22 mei 2025 - Tussen het kanaal en de Dansaertwijk schuilt een verrassend warme en bruisende plek: campus Kanal van de Erasmushogeschool Brussel. In mei 2025 viert deze campus zijn vijfjarig bestaan als unieke onderwijs- en maatschappelijke hub in hartje Brussel. Ondertussen is campus Kanal uitgegroeid tot een plek waar onderwijs en de lokale gemeenschap elkaar versterken door tal van sprekende projecten.

Broedplaats voor creativiteit en verbinding

Op campus Kanal staan creativiteit en ervaringsgericht leren voorop. Zo maken de studenten van de educatieve bacheloropleidingen Kleuter- en Lager Onderwijs jaarlijks theatervoorstellingen afgestemd op de leefwereld van jonge kinderen. Elk jaar worden buurtklassen uitgenodigd om de voorstellingen gratis bij te wonen – een traditie die op veel enthousiasme kan rekenen. Ook het huiswerkproject 'Les Mam’s de l’Espoir' vond een nieuwe thuis op campus Kanal voor een symbolische euro. Zij begeleiden er kinderen uit de buurt met hun huiswerk. Zo bouwt campus Kanal actief aan de brug tussen onderwijs, cultuur en de buurt.

Samen met de opleiding Pedagogie van het Jonge kind deelnemen aan de Zinneke Parade

Het zoeken naar verbinding en creativiteit gaat verder dan dit. In de co-creatieve ateliers samen met BrOLL (Brussels Open Living Lab) geven studenten en stadsbewoners samen afgedankt materiaal van Brusselse organisaties een tweede leven door er nieuwe, creatieve objecten van te maken. Deze ateliers zijn verankerd in de bachelor Pedagogie van het jonge kind en staan open voor iedereen. Zo bracht BrOLL onder meer ook samen met studenten en lokale partners een kleurrijke zinnode naar de Zinneke Parade in 2022 en 2024 – een levend bewijs van hoe kunst, educatie en buurt elkaar versterken.

Muziek, taal en technologie als bruggenbouwers

Binnen deze campus krijgt creativiteit ook soms een meer muzikale invulling met onder meer een meertalig koor binnen de tweetalige lerarenopleiding, in samenwerking met Haute École Francisco Ferrer. Ondersteund door de Vlaamse Gemeenschapscommissie bereiden toekomstige leerkrachten zich zo op een speelse, artistieke manier voor op het meertalige Brusselse klaslokaal.

Campus Kanal herbergt ook het Wonderlab, een innovatieve ruimte waar creativiteit, technologie en educatie samenkomen. In dit open atelier werken studenten Kleuteronderwijs samen met buurtkleuterscholen aan hands-on workshops en interactieve installaties. Het Wonderlab stimuleert kritisch denken en samenwerking en ontwikkelt, samen met scholen en leerkrachten, een STEAM-aanpak (Science, Technology, Engineering, Arts, Mathematics) die aansluit bij de leefwereld van jonge kinderen. Wonderlab werkt aan een Brussel waar verwondering verbindt, waar wetenschap begint bij spel, en waar elk kind zich gezien en gehoord voelt.

Wonderlab, een innovatieve ruimte waar creativiteit, technologie en educatie samenkomen.

Solidariteit en maatschappelijke verbondenheid

Sinds de oprichting vijf jaar geleden heeft campus Kanal zich niet alleen gepositioneerd als een innovatieve onderwijsplek, maar ook als een centrum van solidariteit en maatschappelijke betrokkenheid. De hogeschool zet zich actief in voor het welzijn van haar studenten en biedt in samenwerking met Groot Eiland, een sociaal en lokaal initiatief, menstruatieboxen aan op de campus. Naast dit initiatief heeft Atelier Boomerang ook een uniek vaklokaal ingericht voor de bacheloropleiding Sociaal Werk en graduaatsopleiding Sociaal-Cultureel Werk. Een flexibele, informele ruimte met verschillende hoekjes en tafels waar leren, conversatie en verbinden centraal staan. Alle meubels en voorzieningen zijn gemaakt van recuperatiematerialen, waaronder hergebruikte stoelen van het Kaaitheater, wat de duurzame visie van Groot Eiland en de Erasmushogeschool weerspiegelt. 

Campus Kanal kijkt vooruit naar een toekomst vol mogelijkheden

Met haar campus Kanal blijft de Erasmushogeschool Brussel bouwen aan een creatieve, solidaire en grootstedelijke leeromgeving. Geïnteresseerden in samenwerkingen met de opleidingen van deze campus zijn van harte welkom om contact op te nemen.


Meer info

Justine Ravyts, justine.ravyts@ehb.be, 0499 42 41 76

Lieselotte Van Hemelrijck, lieselotte.van.hemelrijck@ehb.be, 0472 84 50 64

 

Share

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Erasmushogeschool Brussel

De Erasmushogeschool Brussel biedt kwaliteitsvol onderwijs aan zo’n 7500 studenten in een 45-tal graduaats-, bachelor- en masteropleidingen. Geheel volgens onze humanistische missie streven we naar individuele ontplooiing voor iedereen, in vrijheid en wederzijds respect. Als pluralistische instelling zetten we sterk in op het omarmen van diversiteit, het zichzelf permanent in vraag stellen en nieuwe inzichten verwerven. 

We zijn verankerd in Brussel en streven naar voortdurende samenwerking met de lokale, nationale en internationale partners. Onderzoek, kunstontwikkeling, dienstverlening en uitwisseling tussen de opleidingen versterken ons onderwijs en verrijken het perspectief.

EhB in een notendop • 2 departementen en 2 Schools of Arts: RITCS en Koninklijk Conservatorium Brussel • 20 professionele bacheloropleidingen • 14 graduaten • 11 academische bachelor- , master- en educatieve opleidingen in de kunsten • Ruim 40 postgraduaten en bij- en nascholingen • 7500 studenten gespreid over 10 campussen.

Neem contact op met

Nijverheidskaai 170, 1070 Anderlecht

+32 2 523 37 37

info@ehb.be

www.ehb.be